Varukorg

VANLIGA FRÅGOR



 
2-5 vardagar

Expressleverans

033-16 99 50

 

 

Betala i din egen takt

Kontobesked skickas per e-post i mitten på varje månad, med en aviseringsavgift på f.n. 29 kr. Med delbetalning ges möjligheten att betala i egen takt i upp till 36 månader.

   Svensk Digital handel         

DIBS - Payments made easy

 

 

Nybörjare på att sticka?

Att lära sig att sticka är en rolig och kreativ hobby som

ger dig möjlighet att skapa vackra handgjorda plagg och kreationer.

 

På denna sida har vi samlat ett gäng stickbeskrivningar som alla lämpar sig extra väl för dig som är nybörjare.

Längre ner på sidan hittar du dessutom en utförlig steg-för-steg-guide med videoklipp

som visar dig precis hur du bär dig åt från början till slut.


 

21 artiklar
Sortera efter:

 

Steg 1: Förberedelse och material

Innan du börjar sticka, se till att du har rätt material och utrustning.

 

Du behöver:

1. Stickor: Börja med att välja lämpliga stickor för ditt garn. Stickstorleken bör matcha garnets rekommenderade stickor, vilket oftast anges på garnets etikett.

2. Välj ett garn som passar ditt projekt och är lätt att hantera för nybörjare. Mjukt och tjockt garn är oftast enklare att arbeta med.

 

Steg 2: Lär dig grundläggande sticktermer

1. Stickfasthet: Lär dig hur man håller stickorna och hur man får en jämn stickfasthet.

2. Maska: Enklaste stickningen utförs genom att sticka och dra maskor genom varandra.

 

Video:

Börja sticka för nybörjare

Videon visar från hur man lägger upp, stickar räta maskor fram och tillbaka, och till sist avslutar arbetet med att maska av. Behärskar man dessa tekniker så är det en början på många spännande projekt som din första tvättlapp, grytlapp eller hårband. När man stickar alla maskor på varje varv så kallas det rätstickning. Det stickade arbetet ser likadant ut på båda sidor, perfekt för halsdukar!

 

 

3. Aviga maskor: Att vända stickningen och sticka från baksidan ger en annan textur kallad aviga maskor.

 

Video från vänster:
 

Maska av - rätsida

Avmaskning gör man för att binda ihop maskor som inte längre skall stickas och hindra dem från att repas upp. Men också för att forma ärmhål, hals och axlar. Avmaskning får varken vara för lös eller för hård. Tänk på att du skall kunna få tröjan över huvudet. Om du vill undvika att maska av för hårt kan du använda en grövre sticka än vad du har använt vid stickningen. Vid avmaskning med räta maskor, så stickas maskorna och så efterhand lyft näst sist stickade maskan över den sist stickade maskan. När det är en maska kvar, klipps tråden, och garnet dras genom den sista maskan.
 

Maska av - avigsida

På avigsidan maskas det av på samma sätt som på rätsidan, men maskorna stickas aviga innan de lyfts över varann. När det är en maska kvar, klipps tråden, och garnet dras genom den sista maskan.
 

Maska av med omslag

För att undvika att avmaskningskanten blir för stram, så gör med jämna mellanrum omslag samtidigt som du maskar av. Omslagen avm som maskor.

 

 

4. Ökning och minskning: Lär dig öka antalet maskor (öka) och minska antalet maskor (minska) för att forma ditt arbete.

 

Video från vänster:

Öka - Sticka 2 m i 1 m

När du vill forma ett stickat stycke och göra det större lägger du till maskor. De flesta ökningarna görs på rätsidan. Man kan öka på lite olika sätt. Här visar vi hur man ökar 1 m genom att sticka 2 maskor i 1 maska.

 

Öka - osynlig i m under

Detta är ett osynligt sätt att öka 1 maska. I höger sida: lyft upp tråden framifrån mellan två maskor med vänster sticka och sticka 1 m i bakre bågen. I vänster sida: lyft upp tråden bakifrån mellan två maskor med vänster sticka och sticka 1 m i främre bågen.

 

Öka - med ögla

Ett vanligt och mycket enkelt sätt att öka 1 m. Det blir ett litet hål. I vår video visar vi hur du kan få ökningen att luta åt olika håll. Först ökning i höger sida: gör en ögla på höger sticka med garnändan ifrån dig. Ökning i vänster sida: gör en ögla på höger sticka med garnändan emot dig.

 

 

 

Video från vänster:

Minska 1 m

Ibland behöver man göra ett stickat plagg smalare och det gör man genom att sticka ihop två maskor. Det kallas för en minskning.
De flesta minskningar görs på rätsidan, men ibland är det också nödvändigt att minska på avigsidan, tex när man måste minska på varje varv.
I denna videon minskar vi 1 maska: lyft 1 m, sticka 1 m, drag den lyfta maskan över. Minskningen lutar åt vänster.

 

Minska 3 m till 1

För att göra en fin minskning av tre maskor till en, där mittmaskan sparas och det är maskorna på var sida som minskas bort, så visar denna video två sätt; först med hjälp av en flätsticka, sedan utan vilket fungerar fint om garnet inte är för blankt och repar upp sig lätt.

 

Minska 2 am vridet till 1 am

När mönstret säger att du ska sticka "2 am vridna tills", så gör man så här; först lyft de 2 m över till höger st sedan vrid dem och sätt tillbaka dem en och en på vänster sticka igen. Sticka sedan ihop de 2 m avigt genom de bakre bågarna. Som du kan se så ser detta exakt likadant ut på den andra sidan som när du från den sidan "lyfter 1 m, stickar 1 rm, drar den lyfta m över", vilket är bra när man t.ex gör raglan miskningar från både rät- och avigsidan.
 

 

Steg 3: Gör en provmaska

Innan du börjar på ett större projekt, gör en provmaska för att öva på grundläggande sticktekniker och förstå mönstret. Detta hjälper dig att undvika misstag när du väl börjar på ditt riktiga projekt.

 

Steg 4: Grundläggande stickprojekt

Börja med ett enkelt projekt som en halsduk eller en disktrasa för att tillämpa dina nyvunna kunskaper. Följ ett grundläggande mönster och försök att hålla dig till enkla rätstickade eller aviga maskor.

 

Steg 5: Följ ett mönster

När du känner dig bekväm med grundläggande tekniker, prova att sticka efter ett mönster. Mönster kan vara enkla eller mer avancerade och hjälper dig att utveckla dina färdigheter och förståelsen för stickning.

 

Steg 6: Använd online resurser och videor

Det finns många online resurser och videor som kan vara till stor hjälp för nybörjare. Du kan hitta handledningar på bland annat YouTube.

 

Steg 7: Var tålmodig och öva regelbundet

Stickning kräver tålamod och regelbunden övning för att förbättras. Ge dig själv tid att lära och låt inte misstag avskräcka dig. Varje misstag är en möjlighet att lära sig och förbättra.

 

Genom att följa dessa steg och öva regelbundet kommer du snart att vara på väg att skapa vackra handgjorda stickade föremål. Lycka till med din stickningsresa!